5 tips voor een gezonde feestmaand

Mijn oma zei altijd: ‘Je wordt niet dik van wat je eet tussen kerst en oud en nieuw, maar van wat je eet tussen oud en nieuw en kerst!’
Een wijze vrouw die oma van mij. December, een super gezellige maand. Vroeg donker, kaarsjes aan en veel gezellige momenten met familie en vrienden. Met deze 5 tips heb je niet alleen een gezellige maar ook zeker een gezonde feestmaand!

Gezond kerstontbijt met wafels

Tip 1: lekker bewegen

Een dikke jas aan, sjaal om en lekker naar buiten toe! Ga elke dag even een stukje wandelen of fietsen. Wist je dat als je een zittend beroep hebt je minstens 40 minuten per dag intensief moet bewegen om dat te compenseren? Budgettip: In Zwolle is een prachtige sfeervolle lichtjesroute die je met het hele gezin kunt wandelen. Of ga lekker naar het bos of heide.
Ook gaan de Bootcamp & Yogalessen gewoon door deze winter! Ook op 24 en 31 december en ook als er een dik pak sneeuw ligt! Of wat dacht je van de bootcamp & yoga bij kaarslicht en kampvuur op dinsdagavond 3 januari 2023?

Tip 2: Koop niet teveel en geef weg

Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten. Met alle gestegen prijzen is dit ook nog eens een goede tip voor de portemonnee. Soms vind je het misschien zonde om snoepgoed, een halve zak chips of een halve chocoladeletter weg te gooien. Stel jezelf dan de vraag: ‘ben ik de prullenbak of is de prullenbak de prullenbak?’ Beter weggooien dan zelf naar binnen werken en daarna spijt (of buikpijn) krijgen. Vaak krijg je deze maand ook van alles. Chocoladeletters of gevulde kerstpakketten op het werk. Je kunt dit opeten of juist uitdelen op school of werk. Dan hoef jij het zelf niet op te eten en een ander maak je er blij mee.

Vegan Pavlova van Albert Heijn
Vegan Pavlova van Albert Heijn

Tip 3: Kerstbrunch in plaats van een diner

Kies eens voor een brunch in plaats van een uitgebreid kerstdiner. Dan heb je ontbijt en lunch in één en kun je ook zorgen voor veel gezonde producten zoals lekkere volkoren broodjes, plakjes komkommer, fruit salade en een pan verse soep. Vaak wordt er bij een brunch ook geen alcohol gedronken en kun je aansluitend lekker met elkaar een kerstwandeling doen. Je hebt dan nog een relaxte avond voor je. Ook fijn. Voor jou dan geen stress met koken. Wil je een plantaardig kerstdiner? Wist je dat ze nu ook van de Allerhande een veganistische variant hebben gemaakt? Ik ben daar echt super blij mee. Kijk hier voor wat inspiratie (niet gesponsord hoor :-))

Tip 4: Chinees fondue in plaats van gourmetten

Mijn favoriet: Chinees fondue. Ik doe dit trouwens het hele jaar door wel regelmatig met de kinderen. Zij vinden het ook geweldig. Je doet dan bouillon in plaats van kaas in de fonduepan. Je kunt ook nog ui, knoflook en eventueel een pepertje toevoegen aan de bouillon voor extra smaak. Wat kun je er allemaal in doen? Denk aan bloemkoolroosjes, paprika, broccoli, snakworteltjes, stukjes kip of (vega) balletjes, paksoi, champignons. Doordat het water kookt gaat de bereiding echt razendsnel. Ik serveer er dan ook altijd stokbrood bij met wat smeersels, een salade, snacktomaten, olijfjes en plakjes komkommer. Het ziet er ook nog eens heel feestelijk uit. En iedereen is ook lekker actief aan tafel. Allergrootste voordeel? Het stinkt niet! Dus je huis ruikt daarna niet naar gourmet.

Tip 5: Geniet volop maar drink met mate

Eigenlijk is het een algemene (en vaak minst populaire) tip voor je gezondheid. Drink liever geen of weinig alcohol. Je kunt uiteraard straks aan dry january doen, maar je bespaart je lichaam veel schade als je ook in december rustig aan doet met de alcohol. Tips om minder te drinken: Kies voor kleinere glazen, zet een grote kan water op tafel en drink met ieder glas in elk geval ook een glas water. Koop kleinere flessen als je weet dat er niet veel wijndrinkers zijn. Ook zijn er steeds meer alcoholvrije bieren en wijnen op de markt. Een feestelijk glas maakt al het verschil.

Vaak wordt gezelligheid geassocieerd met veel eten en drinken. Maar wat het echt gezellig maakt is dat je met de mensen samen bent om wie je geeft. Een spelletjes spelen, samen bij de openhaard of de kaarsjes en kerstboom aan. Dat zijn de echte sfeermakers.

Ik wens jullie allemaal een geweldige decembermaand! Geniet vooral van elkaar. Voor de mensen die het dit jaar wat moeilijker hebben met kerst een extra dikke knuffel van mij en weet dat ik aan jullie denk.

Als je toch te veel gegeten hebt en je wilt in januari weer volop komen sporten of voedingsadvies? Stuur me dan een berichtje, ik help graag!

Liefs Karin

Scroll naar boven