Kun je afvallen door yoga?

Dit is een vraag die ik vaak krijg en die jij misschien zelf ook hebt. Kun je afvallen door yoga? Dat is een vraag die je niet zo één twee drie kunt beantwoorden. Afvallen is namelijk een kwestie van voldoende bewegen en de juiste dingen in de juiste hoeveelheid eten. Stel dat je elke dag yoga doet en niks verandert aan je eetpatroon en/ of voor de rest op de bank zit, dan zal je niet veel afvallen ben ik bang. Om af te vallen is vaak meer nodig. Waarin yoga je wel kan helpen bij het afvallen, leg ik je graag in dit blog uit. Ook deel ik nog een lekker en gezond Ayurvedisch recept.

Yoga helpt bij een beter en positiever zelfbeeld

Veel klanten die bij mij komen, kampen met een negatief zelfbeeld. De eerste vraag die ik mijn klanten stel, die willen afvallen, is ‘Waarom wil je afvallen? Wat is jouw motivatie om af te vallen?’ Wil jij ook afvallen? Stel jezelf dan ook die vraag.

De reden dat ik het vraag is het volgende. Iedere reden/ motivatie vraagt een andere aanpak om succesvol te zijn. Stel dat je het doet omdat je erg ontevreden bent over jezelf en je vindt dat je niet goed genoeg bent. Dat jezelf niet mooi vindt, te dik en je eigenlijk helemaal niet van jezelf houdt. Dan zullen we eerst daarmee aan de gang gaan. Want afvallen doe je omdat je van jezelf houdt en niet om jezelf te straffen. We zullen dan samen kijken naar hoe jij een positiever zelfbeeld kunt gaan ontwikkelen. Want uiteindelijk zul je altijd wel op jezelf aan te merken hebben, als je niet aan de gang gaat met je zelfbeeld/
Yoga en mindfulness kunnen daar zeker bij helpen! Uiteindelijk ontstaat zelfliefde door goed te zorgen voor jezelf. Jezelf te laten voelen dat je het waard bent om geld aan uit te geven, gezonde voeding te eten, tijd te nemen voor jezelf.

Door yoga & mindfulness krijg je meer compassie met jezelf en leer je situaties beter te accepteren zoals ze zijn.
Een boekentip voor meer zelfcompassie: Hartvol.

Afvallen door yoga

Yoga lifestyle meer dan alleen de oefeningen

Veel mensen denken bij yoga aan alleen de asana’s oftewel de oefeningen, maar yoga is meer dan dat. Het is een manier van leven. Ben je helemaal thuis in de yoga, dan eet je over het algemeen vegetarisch en op vaste tijdstippen. En probeer je jouw lichaam zo schoon mogelijk te houden. Je eet meer groenten en kruiden en hierdoor vaak minder calorieën binnen. Wat uiteraard weer helpt bij het afvallen. Ook zul je beter voor je lichaam zorgen en minder snel last hebben van emotie vreetbuien.
Toen ik in India zat voor mijn yoga opleiding, veranderde mijn huid compleet door de voeding die ik daar at. De Indiase keuken bevat veel kruiden en peulvruchten. Ik at daar helemaal veganistisch en zonder suiker en al mijn pukkeltjes en oneffenheden verdwenen als sneeuw voor de zon. Echt heel fijn. Let wel, de Indiase restaurants in Nederland serveren vaak vette gerechten en niet veganistisch. Dat is dus niet te vergelijken met een Ashram.

Plantaardig recept: mungbonensoep

Mung dahl is een klassieker uit de Ayurveda. Het is gezond, licht en niet ingewikkeld te bereiden. Je kunt het ook maken met rode linzen. Ik voeg zelf vaak ook andere groenten uit mijn groentela toe, zoals wat knolselderij of wortel.

Ayurvedische Mung dahlsoep

Dit heb je nodig

  • 400 g groene mungbonen (o.a. te koop bij de supermarkt)
  • ghee, sesamolie of olijfolie
  • ½ tl kurkuma
  • Een eetlepel ui en 2-3 teentjes knoflook. Zorg wel dat je deze ingrediënten meekookt en dus niet rauw eet.
  • 125 g sperziebonen, (of courgette, prei, venkel), in stukjes van 2 cm
  • 100 g groene bladgroente zoals spinazie, snijbiet of rucola
  • verse gember
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • andere specerijen naar smaak
  • Zout naar smaak

Bereiding

  1. Was de mungbonen grondig en laat ze minstens vier uur, maar liefst een hele nacht, weken in ruim water.
  2. Verhit in een diepe pan een flinke theelepel ghee of sesamolie en voeg kurkuma en de ui toe. Roer een paar seconden en voeg dan de mungbonen toe, plus twee liter water. Laat met het deksel erop ca. twintig minuten zachtjes koken. Voeg indien nodig extra water toe.
  3. Voeg na twintig minuten de sperziebonen of andere groenten toe. Laat nog tien minuten koken tot alle mungbonen zacht of kapot zijn. Voeg de laatste drie minuten de spinazie of andere groenten toe en laat nog even meekoken. Zet het vuur uit en laat tien minuten afkoelen voordat je de deksel van de pan haalt.
  4. Verhit wat ghee of sesamolie in een koekenpan, voeg de fijngehakte knoflook toe en fruit één minuut. Voeg daarna fijngehakte gember, komijn- en korianderzaad toe, plus andere specerijen of kruiden die je lekker vindt, zoals kardemom, zwarte peper, zwarte komijn of milde kerriepoeder (geen chilipepers!). Bak kort.
  5. Voeg de gebakken specerijen samen met het zout toe aan de soep en laat nog twee minuten meekoken.
  6. Serveer de soep zo of pureer hem met een staafmixer als je een fijne, crèmige soep wilt. Serveer met wat fijngehakte korianderblaadjes of andere kruiden.

Uit: Holy Happy Belly, Bianca Fabrie en Simones van Rees, €21,99, Uitgeverij Snor. Met dank aan Holistik.

Meer weten over afvallen door yoga?

Wil je meer weten over afvallen door yoga? Of over gezonde leefstijl? Ik vind het super leuk als je contact met mij opneemt. Je kunt me bellen of appen 06-57641098 of mailen info@karayoga.nl. Je kunt mij ook volgen op social media. Kijk voor alle gegevens onder contact.

Over mij

Mijn naam is Karin van der Vennen, yoga en fitness instructeur, outdoor life coach en orthomoleculair voedingsconsulent. Ik ben gespecialiseerd in het kijken naar hoe leefstijl, voeding en beweging je kunnen helpen om gezonder te worden. Mijn passie is het zien en helpen van mensen met blijvende, positieve veranderingen. Ik geloof niet in crashdiëten of dat afvallen al je problemen oplost. Ik kijk liever naar het totaalplaatje, zodat jij alles uit het leven kan halen. Want het leven is kort en ik gun jou je mooiste leven!

Liefs Karin

Scroll naar boven