Het verhaal van de aap en de banaan
Ken je het verhaal van de aap en de banaan? In een open kooi hangt een banaan. De aap is gek op bananen en kijkt nieuwsgierig naar de banaan. Hij loopt de kooi in en wat blijkt? De banaan zit vast. De aap kan de banaan wel vasthouden, maar niet opeten. Hij zit nu in de kooi en kan elk moment gevangen worden. Eigenlijk zou hij de banaan los moeten laten en maken dat hij wegkomt. Hij kan immers de banaan toch niet pakken. Toch blijft hij in de kooi en blijft de banaan stevig vasthouden. Zo leeft hij in gevangenschap in een open kooi.
Wat vertelt dit verhaal van de aap ons?
Wat lees jij hierin? Weet jij dat we allemaal wel zo’n banaan hebben? En dat wij net als die aap ons ook beperken door vast te houden aan onze banaan. Daarmee leven wij in onze eigen kooi. De mogelijkheden voor ons zijn oneindig als we bereid zijn om los te laten.
Neem straks één ogenblik voor jezelf. Misschien wil je daarbij even jouw ogen sluiten. Denk aan die aap, die zo stevig vast houdt aan de banaan en daardoor gevangen zit. En denk dan aan jouw eigen leven. Waar hou jij zo stevig aan vast, maar dient jou eigenlijk niet?
Komt er gelijk wat naar boven? Onderzoek het dan eens, wat zou jij los kunnen laten?

Beperkende overtuigingen
En misschien is er ook niet slechts één banaan waar wij krampachtig aan vasthouden, maar zijn het zelfs meerdere! Waar we allemaal mee te maken hebben zijn beperkende overtuigingen. Dat zijn zinnetjes die jouw hoofd tegen jezelf vertelt en die niet waar zijn, maar waarvan we vaak wel doen alsof ze het zijn. Je hoort ze vaak onbewust en op een diepere laag, waardoor je beïnvloed wordt in het maken van je keuzes. Tijdens een cursus Persoonlijk Leiderschap kwam ik erachter dat heel veel mensen dezelfde overtuigingen hebben. Voorbeelden hiervan zijn: ik ben het niet waard, ik ben niet goed genoeg, ik moet altijd lief zijn, een ander is altijd beter dan ik, ik moet het altijd perfect doen. Herkenbaar?
Schijnzekerheden
Wat je ook heel erg kan beperken in je keuzes zijn zekerheden. We verlangen allemaal naar veiligheid en verandering kan heel spannend voelen. Dus houden we vaak liever vast aan dat wat we kennen, ook als het niet goed of gezond voor ons is. Dan het in vertrouwen los te laten en te zien wat er op ons pad komt. Denk aan slechte relaties waarin je niet tot bloei komt of in het ergste geval zelfs mishandeld wordt (maar hij/ zij heeft wel z’n goeie kanten en wat zouden de vrienden zeggen?), banen waarin wij ons elke dag dood ongelukkig voelen (maar ja de hypotheek moet ook betaald worden). Als je naar je eigen situatie kijkt, waar hou jij aan vast?
Merk je twijfel? Lees dan ook eens mijn artikel over het maken van keuzes.
Ook een gouden kooi, is een kooi. Dus leef jij in een gouden kooi of wil je liever vrij zijn?

Outdoor Life coaching
Persoonlijke ontwikkeling en groei zijn onderwerpen die mij erg boeien. Het mooie is dat het een levenslang proces is en je nooit uitgeleerd bent. Graag help ik mensen met het krijgen van inzicht, meer positiviteit, acceptatie en bewustwording. In april rond ik mijn post HBO opleiding Outdoor Life Coaching af. Bij outdoor life coach ga je de natuur in en gebruik je de symboliek van de natuur bij levens- loopbaan en relatievragen. Door de gezonde stofjes die bomen afscheiden en de beweging door het lopen, werken de sessies ook veel dieper door. Wil je ook een keer door mij gecoacht worden? Neem dan contact met mij op. Of vraag mij tijdens één van mijn lessen.