Minder of geen vlees eten: zoveel dierenlevens red je
In maart is er elk jaar de landelijke week zonder vlees. Vaker een dagje zonder vlees en zuivel heeft al een positieve impact op mens, dier en milieu. Er zijn ook zoveel alternatieve producten en lekkere recepten, dat je dat stukje vlees ook echt niet hoeft te missen. Een kleine moeite, maar met groot resultaat. Voor je gezondheid, het dierenwelzijn, het milieu en zelfs voor je portemonnee. Een plantaardig eetpatroon past ook goed bij de yoga leefstijl, omdat yoga ook voor vrede, mededogen en welzijn van iedereen is. In dit blog lees je hoeveel dierenlevens je kunt besparen door te stoppen met het eten van vlees en zuivel.
Verzot op Ossenhaas
Vroeger was ik verzot op ossenhaas en at regelmatig vlees en vleeswaren. Ik dacht er niet zo over na en bij beelden van slachthuizen keek ik weg. Maar op een gegeven moment kon ik er niet meer omheen en wist ik te veel. En na het zien van de documentaire ‘What the health’ en de wanpraktijken in de slachthuizen (waar ook biologische dieren heen gaan) ben ik helemaal gestopt. Ik kon het niet meer naar mezelf verkopen. Het stond me zo tegen. Ik eet inmiddels sinds 2015 helemaal geen vlees meer en nu sinds een jaar ook helemaal geen zuivel meer. Mijn grootste motivatie is het dierenwelzijn, maar het is ook echt goed voor mijn gezondheid. Mijn bloedwaarden zijn beter dan ook, ik heb een stabiel gewicht, nooit een opgeblazen buik, minder last van huidonzuiverheden en ontzettend veel energie. Ik gun dit iedereen.
Leed dat biefstuk heet

Wat hebben een varken, een koe, een hond of kat en zelfs de mens met elkaar gemeen? Wij zijn allemaal zoogdieren met emoties, pijn en gevoelens. Kijk maar eens die schattige filmpjes op Instagram en je ziet dat je net zo met een koe een vriendschap op kunt bouwen als met een hond. Toch zouden wij er niet aan moeten denken om een hond of kat massaal te fokken om vervolgens bovenop elkaar in een kleine vrachtwagen te vervoeren om dan op een nare manier te slachten en in plakjes op ons brood te leggen. En op de verpakking een vrolijk kijkend hondje te plaatsen. Of wat dacht je van lekkere malse mensenbilletjes op de BBQ? En toch doen we dat wel met andere sociale dieren zoals konijnen, kippen, koeien en varkens. Eigenlijk best raar toch? Als je er goed over nadenkt.
1,75 miljoen dieren per dag
Misschien druk je snel weg als je beelden van de slachthuizen ziet? Maar ook als je wegkijkt (wat ik zelf ook doe, want ik kan het echt niet kijken), gebeurt het. En worden dieren vermoord. Wist je dat die dieren ook echt doodsangsten hebben? Maar ja dat zie je niet terug op de verpakking met dat vrolijk lachende varkentje voorop getekend. Wil je er meer over lezen. Neem dan eens een kijkje op de website van Animal rights.
Je gelooft het niet maar elke dag worden 1,75 miljoenen dieren alleen in Nederland geslacht! Dat zijn er meer dan 1000 per minuut. Terwijl ik deze blog schrijf zijn er dus al 60.000 dieren gedood. Laat het heel even op je inwerken. Gedood voor consumptie door de mens, die ook prima planten kan eten. En die zelfs ziek wordt van te veel vlees eten.
Toch noemen veel vleeseters zichzelf echte dierenvrienden. Jij ook? Laat dan nog even dit beeld op je inwerken. En stel je zelf dan even eerlijk de vraag en laat je geweten spreken. En ja het maakt zeker verschil als jij ook stopt of minder vlees eet!
Hoeveel dieren red je nu echt door geen of weinig vlees te eten?
Is natuurlijk lastig om echt te zeggen hoeveel dierenlevens je red. Dat hangt er natuurlijk ook vanaf of je helemaal geen vlees en zuivel meer eet of dat je vegetariër of flexitariër bent. Ook maakt het uit hoeveel je at voordat je besloot om te stoppen of minderen met vlees te eten. Dus laten wij het vergelijken met de vlees- en zuivelconsumptie van een gemiddelde Nederlander. Ik maak dan het onderscheid tussen een veganist en vegetariër.
Veganist (per jaar)
Als je veganistisch eet, dan hoeven voor jouw voedsel geen dieren geslacht of gevangen te worden, en sterven er ook indirect geen dieren als vismeel, uitval, of bijvangst. Per jaar dat je veganistisch eet spaar je direct zo’n 25 gewervelde dieren, plus nog eens 396 gewervelden indirect (vooral vismeelvissen) en 619 ongewervelden (direct en indirect) – vergeleken met een gemiddelde Nederlander.
Vegetarier (per jaar)
Voor het voedsel van een vegetariër worden veel minder dieren gedood dan voor de gemiddelde Nederlander: voor jou immers geen vlees en vis. Toch staat de teller niet helemaal op nul, want ook in de productie van melk en eieren worden dieren doodgemaakt, ofwel omdat ze na een aantal jaar minder melk en eieren beginnen te geven, ofwel omdat ze überhaupt niet produceren, zoals haantjes en mannelijke kalfjes.
Als we aannemen dat je als vegetariër evenveel zuivel en eieren eet als de gemiddelde Nederlander, dan sterft er voor je dieet nog ongeveer 1,5 gewerveld dier per jaar. Je spaart er daarentegen bijna 24 per jaar door geen vlees en vis te eten, plus hetzelfde aantal ongewervelden als veganisten. Eet je méér eieren dan gemiddeld (wat zou kunnen als je die regelmatig als vleesvervanger kiest) dan kan het zijn dat je minder dieren spaart.
Vragen over vegetarisch of plantaardig eten?
Ik kan mij voorstellen dat jij nog heel veel vragen hebt over plantaardig of vegetarisch eten. De komende tijd wil ik ook vaker een blog schrijven over plantaardig eten. Op mijn instagram deel ik ook regelmatig plantaardige recepten. Je kunt ook altijd contact met mij opnemen voor een kennismaking of een voedingsconsult om volwaardig plantaardig te eten.
Ik hoop dat dit blog je geïnspireerd heeft om wat vaker te kiezen voor plantaardig. Ik kijk ernaar uit om je gauw te zien of te spreken.
Lieve groet, Karin
Kara Yoga
Bronnen: ProVeg, Week zonder vlees, Wakker dier