Top 10 goede voornemens

Een nieuw jaar! Een groot deel van de Nederlanders maakt een waslijst van goede voornemens. Jij ook? En dan volgt op de derde maandag van januari Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar omdat wij weer onze goede voornemens niet hebben kunnen vasthouden. In dit blog vertel ik je meer over de top 10 goede voornemens en hoe jij ze dit jaar wel gaat verwezenlijken!

New Year new plans goede voornemens

1. Afvallen

Met stip op nummer 1 staat het goede voornemen om af te vallen. Veel mensen grijpen na de feestdagen de kans om hun leefstijl te verbeteren door meer te bewegen en gezonder te eten. Door meer inzicht te krijgen in wat je eet en met kleine stapjes jouw gewoontes aan te pakken kun jij ook zeker afvallen in 2023! Wil je hier eens met mij over sparren? Dan kan dat! Ik ben orthomoleculair voedingscoach en ook ervaringsdeskundige. Lees ook mijn blog Afvallen in 8 simpele stappen.

2. Meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden

Het hebben van een druk leven zorgt ervoor dat we onze familie en vrienden minder vaak zien dan we eigenlijk zouden willen. Veel mensen willen in het nieuwe jaar daarom meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden. Mijn tip: ruimte reserveren in jouw agenda. Of koop eens 5 kaarten. Zet een timer op 10 minuten en schrijf aan 5 dierbaren een kaart waarin je schrijft waarom ze belangrijk voor je zijn en dat je ze graag snel weer ziet.

3. Beter omgaan met geld

Geld speelt een grote rol in ons leven. Niet gek dus dat beter omgaan met geld een populair voornemen is voor het nieuwe jaar. Wie goed met geld omgaat, zal meer over hebben om leuke dingen te doen, te sparen of eventuele schulden af te betalen. Kijk ook eens waar jij je geld aan uitgeeft. Soms vinden wij die cursus, sport abonnement, wellness te duur, maar geven wij wekelijks wel veel geld uit aan alcoholische drankjes of moeten wij perse de laatste versie van een telefoon hebben.

4. Stoppen met roken

Roken heeft veel nadelige gevolgen voor je gezondheid én voor je portemonnee. Het nieuwe jaar is voor velen dan ook een reden om te stoppen met roken. Dit kan al veel geld (afhankelijk van hoeveel je rookt maar al snel zo’n €3.000 per jaar) besparen en is uiteraard ook veel beter voor jouw gezondheid en die van anderen!

5. Relaxter leven

Als je veel stress hebt in je leven, is het belangrijk om af en toe even op adem te komen. Veel mensen willen dan ook minder stress en meer rust in het nieuwe jaar. Bijvoorbeeld door te beginnen met yoga, meditatie of met het ‘gewoon allemaal even wat rustiger aan doen’.
Het helpt ook om meer tijd in de natuur door te brengen. Kom ook eens mee doen bij de Bootcamp & Yoga. Lekker in beweging omgeven door een prachtig stukje natuur.

6. Minder alcohol drinken

Het nieuwe jaar wordt doorgaans ingeluid met champagne en een hoop andere alcoholische versnaperingen. Toch zien veel mensen het nieuwe jaar als een kans om te minderen of helemaal te stoppen met alcohol drinken. Januari staat ook wel bekend als Dry January.
Ik ben een groot voorstander van minder of geen alcohol drinken. Alcohol drinken zorgt ervoor dat je sneller aankomt, minder focus hebt en is ook slecht voor je gezondheid. Hoe heerlijk is het als je kunt genieten zonder dat je daarvoor drank nodig hebt?
Ook hier bespaar je weer de nodige euro’s (helpt weer bij jouw goede voornemen nummer 3).

7. Schulden afbetalen

Dit voornemen sluit aan op nummer 10: je leven ordenen. Het hebben van schulden kan namelijk ook voor stress in je leven zorgen. Daarom nemen veel mensen zich voor om in het nieuwe jaar hun schulden (zo veel mogelijk) af te betalen.

8. Iets nieuws leren

‘Een mens is nooit te oud om te leren’, wordt altijd gezegd. En het is nog waar ook. Veel mensen zien het begin van het nieuwe jaar als een kans om iets nieuws te leren. Dus wilde je altijd al eens Chinees leren, een wijncursus doen of leren schaken? Het komende jaar is de kans om dit waar te maken! Iets nieuws leren geeft je veel energie en is super goed voor je zelfontwikkeling! Wil je nog meer in balans komen en iets nieuws leren? Meld je dan aan voor de 5 elementen Yoga & Art retreats. Deze organiseer ik samen met Marlon Veldkamp in Zwolle. We gaan yoga doen, mediteren (met optioneel reiki oplegging) en intuïtief schilderen. Lees hier verder!

9. Anderen helpen

Of het nu gaat om vrijwilligerswerk, de planten van de buurman water geven of je moeder helpen met boodschappen doen: als je iets voor een ander doet, wordt dat vaak erg gewaardeerd. Daarbij geeft het jezelf ook veel voldoening om iets goeds te doen. Op zaterdag 11 maart 2023 gaan wij met z’n allen afval rapen in Zwolle. Wil je meehelpen? Stuur mij dan een berichtje!

10. Je leven ordenen

Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd. Een geordend leven, meer vrede en rust. Als het leven even niet zo loopt als je had gewild, dan kan dit veel stress en onrust veroorzaken. Daarom nemen veel mensen zich voor om in het nieuwe jaar beter te plannen, zich meer aan afspraken (met zichzelf) te houden en vaker op te ruimen. Zo geef je meer structuur aan je leven!

Tips om dit jaar jouw goede voornemens vol te houden

  1. Begin met één doel/ verandering tegelijk
  2. Breek het op in kleine stapjes per dag
  3. Regel support
  4. Vertel je doel aan zoveel mogelijk mensen (stok achter de deur)
  5. Maak het jezelf makkelijk, gooi of geef snoepgoed/ sigaretten weg, leg de gewichten of je yogamat in zicht, meld je aan voor een sportclub etc.
  6. Beloon jezelf voor de kleine succesmomenten
  7. Maak het een gewoonte (vaste dag, vast tijdstip)

Vragen of wil je sparren?

Neem contact met mij op! Ik vind het super fijn om anderen te helpen en heb zelf ook de nodige ervaring met goede voornemens. App mij gerust of neem eens een kijkje op mijn insta account.

Een gelukkig nieuwjaar en maak er wat van!!

Liefs Karin

Scroll naar boven