Op yoga avontuur in India

Neusveters, koeien, aapjes en mooie ontmoetingen 

In november van dit jaar ging ik samen met Harry, één van mijn deelnemers van de Bootcamp & Yoga op yoga avontuur in India! Lees hier mijn verslag over onze onvergetelijke tijd in India!

Na een reis van 36 uur via een druk Schiphol, Qatar en Dehli luchthaven en een zenuwslopende 8 uur durende taxirit komen mijn reisgenoot Harry en ik een beetje duf aan bij Adi Yogpeeth. Dat is onze yogaschool, waar wij de komende twee weken een 100-urige yoga teacher training gaan volgen. 

Harry en Karin op schiphol
Lange reis, maar Harry en ik houden de moed erin.
Taxi rishikesh India
Vanuit onze taxi naar Rishikesh

Allereerst complimenten voor onze taxichauffeur. Hij presteerde het toch maar mooi om tijdens het rijden ook nog de nieuwste YouTube filmpjes te kunnen kijken. Ook zijn rijkunsten met één hand aan het stuur zoals spookrijden, claxonneren en links- en rechts inhalen verdienen een speciale vermelding.  

Ventilator blaast boven ons hoofd terwijl wij inchecken in het kleine kantoortje van de school. Ik snak naar een douche en schone kleren. We slepen de koffers omhoog en komen aan bij onze kleine en spartaanse kamers, waar een lichte riool lucht vanuit de badkamers ons tegemoet komt.  

Heilige Ganga

Het ziet er prima uit en na een snelle douche en een telefoontje naar het thuisfront gaan Harry en ik aan de wandel. Flink veel getoeter om ons heen. Omringd door riksja’s en langzaam slenterende koeien lopen wij over de Lakshman Jhula brug naar het toeristische centrum. Deze oude brug gaat over de heilige rivier de Ganges.  

Heilige Ganges Rishikesh
Heilige Ganges Rishikesh

Fantastisch, wat gaaf! We zien mensen zichzelf onderdompelen in de rivier. Dit zou alle zonden van ze afspoelen. Ik sla even over… 

In het oude gedeelte zien wij kleurrijke tempels, gezellige winkeltjes en ruiken wij de geuren van de food stalletjes. Wij zijn in India, wat is dit genieten! 

Rishikesh by night
Rishikesh in de avond

Om 19:00 kunnen wij aansluiten bij het uitgebreide diner met verschillende Indiase gerechten zoals een pittige Dahl en chapatti’s. Wij gaan zitten op één van de kussens op de grond en maken kennis met de andere deelnemers. Zoals Megha een leuke meid van 35 uit Nepal en Thomas een jongeman van 35 uit Oostenrijk. We hebben gelijk een leuke klik met elkaar. Hier kunnen we wel aan wennen.

Inmiddels 40 uur op, een lange reis en veel nieuwe indrukken later val ik doodmoe op bed.  Buiten hoor ik honden blaffen, een kind huilen en af en toe knalt er een stuk vuurwerk.  Ondanks alle herrie val ik een diepe droomloze slaap.

Het gaat nu echt beginnen

De volgende dag hebben wij de introductie en krijgen wij uitleg over de huisregels. Geen drank, drugs, roken en liever ook geen koffie. 100% aanwezigheidsplicht, geen telefoon in de les en actieve deelname tijdens de lessen. Kom je te laat dan kun je de les niet meer in. Kamer maken wij zelf schoon in het kader van Karma yoga. En nog wat andere regels.
We ontvangen onze studieboeken, de syllabus, een netipot en een mooie ketting voor de mantra’s.  

Onze starters set voor de yogaopleiding 100 hour teacher training
Onze startersset voor de yogaopleiding

Deze eerste dag hebben wij nog veel vrije tijd en gaan we samen met Sundeep, een yogainstructeur uit Mumbai en Thom naar waterval in de buurt. Prachtig! Lijkt het bijna vakantie!

Arti ceremonie 

’s Avonds hebben wij de openingsceremonie, genaamd Arti. Dit ritueel komt vanuit het Hindoeïsme en vertegenwoordigt alle 5 elementen; water, vuur, lucht, ether en aarde.
We zingen mantra’s, gooien kruiden op het vuur en krijgen een armbandje en een rode stip op ons voorhoofd. Een bijzondere ervaring. Ons yoga avontuur is nu echt begonnen.   

arti ceremonie
Arti ceremonie

Hoe ziet ons programma eruit?

4:45 mijn wekker gaat. Na weer een korte nacht met veel herrie spring ik uit bed. Ga echt oordopjes kopen, besluit ik. Een douche daar zal ik vast van opknappen. Door het koude water ben ik gelijk helemaal wakker voor de eerste les van de dag: 1,5 uur Hatha yoga.  

Om 07:15 gaat het programma verder met Pranayama. Behalve ademhalingstechnieken, leren wij onze neus te reinigen via de Jali neti (neusspoeling) en de Sutra neti (neusveter). En ook staat Vaman (overgeven) op het programma. Ik had mij van tevoren voorgenomen om alles te proberen. Dus dit ook. Trots dat het gelukt is. De neusspoeling viel 100% mee. De veter en het overgeven vond ik wat minder… 

2 liter zout water drinken voor Vaman
Jeli neti, reiniging van de neus

Om 09:00 is het tijd voor een uitgebreid, warm ontbijt. Daar zijn we aan toe. Stiekem toch een bakje koffie bij de bakker om de hoek. Daar knapt een (koffieverslaafd) mens van op.  

Na het ontbijt gaat het programma verder met een les filosofie. En een les Ayurveda.

Les pranayama Adiyogpeeth
Leraar Pranayama

Hele dag in kleermakerszit

Na een ochtend in kleermakerszit mogen Harry en ik onze benen strekken en wat zon tanken. Meestal maken wij een rondje naar Rishikesh. Daarna kunnen wij weer helemaal blij aanschuiven voor het lunchbuffet. Uiteraard weer in kleermakerszit.

Lunch Adiyogpeeth op de grond eten
Tijdens het eten zitten wij op de grond.
Een gewoonte die ik thuis ook ingevoerd heb.
veganistisch eten Indiaas eten
Heerlijke veganistische maaltijden!

Snurken tijdens savasana

De middag is dynamischer met een anatomieles waarin wij alles leren over spieren en gewrichten, beperkingen en mogelijkheden. Gevolgd door 1,5 uur intensieve Ashtanga power yoga. Heerlijk om het lichaam aan het werk te zetten.

Nieuwe yogaposes leren
Nieuwe yogaposes leren


Tijdens de savasana hoor ik iemand snurken. Zelf doe ik ook mijn best om mijn aandacht erbij te houden.  De dag sluiten wij af met een meditatieles.
Klinkt relaxt? Valt tegen, misschien wel de moeilijkste les van allemaal.

Meditatieles
Meditatie

Na de meditatieles om 19:00 mogen wij weer lekker eten. Heerlijk wat een goede keuken hebben ze hier! Wat een verwennerij dat er iemand voor je kookt.
Nog even de benen strekken samen met Harry om even het eten te laten zakken en dan op tijd weer richting bed. Dit keer mèt oordopjes en oogmasker. Dat slaapt vast beter! 

Dit is het schema voor elke dag. 6 dagen per week.
In onze ochtendpauze bezoek ik met Harry veel leuke plekjes in de directe omgeving. We wennen steeds meer aan het ritme, krijgen een leuke band met de andere deelnemers en leren ontzettend veel over yoga, de yoga filosofie, de houdingen, ademhaling, mantra’s en meditatie.

Excursies

Op zondags zijn wij vrij. Gelukkig mogen wij uitslapen. Of toch niet. Onze taxi vertrekt om 04:30 naar de Kunjapuri tempel voor de zonsopgang. Gelukkig kan onze chauffeur door bergen heen kijken en kan met goede snelheid de top bereiken. Onze wagenziekte hebben wij kunnen bedwingen. We beklimmen de traptreden naar de top van de tempel, waar wij prachtig uitzicht hebben over de Himalaya. De zon komt op als een grote gloeiende bol. Waanzinnig mooi. Een aapje met een rimpelig gezichtje geniet op de rand van het muurtje van de zonsopgang.

Excursie tempel India
Prachtige zonsopgang

Moederaap met superschattige baby aap
Moederaap met superschattige baby aap

De dagen vliegen voorbij. Regelmatig confronterend, ongemakkelijk en vooral erg inspirerend. Zo dankbaar dat wij hier mogen zijn. En na 2 weken is het zover. We slagen voor ons diploma voor de 100 hour Teacher Training Hatha & Ashtanga yoga. Super trots, blij en dankbaar! Voor dit prachtige avontuur en alle wijze lessen. 

Diploma rishikesh
YESSS, GESLAAGD!

Ik kijk ernaar uit om het geleerde in de praktijk te brengen bijvoorbeeld tijdens mijn bootcamp of yogalessen of de aankomende Yoga & Art retreat in februari 2023. Zie ik je gauw?
Wil je meer weten? Stuur me gerust een berichtje!

Lieve groet,
Karin 

Scroll naar boven