Over twijfel: mijn eigen leerschool

In het vorige blog kon je lezen over hoe je omgaat met twijfel en hoe jij betere keuzes kunt maken. In dit blog over twijfel: mijn eigen leerschool deel ik mijn eigen verhaal, want keuzes maken vind ik lastig. Ik kan een enorme denker zijn en daardoor ook een twijfelkont. Wat dat betreft ben ik ook super blij dat ik nu vegetariër ben. De menukaart is daardoor een makkie geworden ;-).
Heel eerlijk vind ik het best spannend om mijn verhaal te delen, maar hoop dat het jou kan helpen als jijzelf ook in een lastige situatie zit. Daarbij heb ik mij lange tijd geschaamd voor mijn scheiding. Voelde toch wel als falen toentertijd. Nu pas achteraf zie ik pas de waarde die het voor mij en mijn leven heeft gehad. Ik wil daarom ook graag laten zien, dat wij juist onze mislukkingen mogen omarmen.

Leven naar de verwachting van een ander

Met grote levenskeuzes is het voor mij lange tijd erg belangrijk geweest, wat anderen ergens van vonden. Met name mijn moeder, die wilde ik niet teleurstellen. En ik weet dat als zij dit leest, dat ze denkt; ja maar dat doe je ook nooit, want ik hou onvoorwaardelijk veel van je. En dat weet ik en toch zit het er diep in. Laten we bijvoorbeeld mijn studiekeuze bekijken. Ik ben International Business & Languages gaan studeren. Terwijl ik eigenlijk de mens, psychologie en Nederlandse taal veel interessanter vind. Maar ja een economische studie was een veilige keuze (altijd wel werk) en ik kon eerst nog even thuis blijven wonen (veilig). Het is een keuze waar ik nog regelmatig spijt van heb. En ik sluit een nieuwe universitaire studie op mijn 50ste ook niet uit.

Twijfel: mijn eigen leerschool

Als alles loopt als gepland en je toch niet gelukkig bent

Daarna ben ik geheel volgens verwachting gaan reizen, samenwonen, werken, trouwen en heb ik twee prachtige kinderen gekregen. Een jongen en een meisje. Alles volgens plan. Dat ging soepel. Maar ik merkte dat ik mij ontzettend verveelde op mijn werk en het moederschap en alle ballen hoog houden soms best pittig vond. De dagen duurden lang en ik leefde van vakantie naar vakantie. Ergens knaagde er iets. Twijfel. Is dit het nu? Wil ik ander werk, een omscholing? Maar ik zat in een gouden kooi. Ik had een vast contract, flexibiliteit (handig met de kinderen), het was dichtbij huis en ik had leuke collega’s. Kortom heel veilig en precies dat wat iedereen om mij heen deed en heel normaal leek. Ik verlangde naar meer, maar accepteerde dat dit nu eenmaal de manier was waarop je leefde.

Slapeloze nachten

Na ruim 14 jaar samen met mijn man, sloeg de twijfel toe. Heel raar, want ik had echt een ontzettend leuke en lieve man. En toen begonnen de slapeloze nachten pas echt. Hield ik nog wel van hem? We hadden samen twee prachtige kinderen. Waarom kon ik niet gewoon tevreden zijn? Waarom kon ik de ware liefde niet voelen? Ik vertelde het al vroeg aan hem en aan mijn moeder. Iedereen verdrietig. En de druk nam daardoor toe. Een jaar lang twijfel, veel praten. Ik werd verscheurd. Ergens wilde ik vrij zijn, de wereld ontdekken, vluchten, maar voelde me gevangen. Gevangen in mijn hoofd en in de manier van leven. Kortom ik kwam in een crisis. Met oud en nieuw was mijn (ex-)man zo moedig om de keuze te maken om uit elkaar te gaan. Ik schrok en dacht dat het nooit meer goed zou komen.

Een nieuw hoofdstuk

Een nieuw hoofdstuk brak aan. Ik kon weer slapen, er kwam rust. Tuurlijk had ik mij dit anders voorgesteld toen ik 21 was, maar dit was de nieuwe realiteit. En het gekke: de wereld ging niet onder. Er kwam weer een nieuwe dag en een nieuwe zon en ik merkte dat ik veerkrachtiger en energieker was dan ooit te voren.

Ik startte met yoga lessen geven, een nieuwe baan, deed nieuwe opleidingen en kreeg een bak energie. De crisis was nodig om mij op een ander spoor te zetten. Was ik weleens eenzaam en verdrietig? Zeker! Miste ik mijn ex en ons huwelijk? Ja ook wel. Ik ben nu eenmaal een huismus en hou van kneuterige familiedingen en samenzijn. Tuurlijk is het fijn om je geborgen en gekoesterd te voelen. Toch had deze hele crisis mij zo positief veranderd, dat ik nooit verlangde naar de oude ik. Die persoon die alleen maar volgens de verwachtingen van anderen en de hoge eisen van zichzelf leefde. En ik weet dat zonder de scheiding dat nooit was gebeurd.

Heb jij ook weleens twijfel?

Heb jij ook weleens twijfel of je op het goede spoor zit? Het gevoel dat er meer in jou zit dan dat er nu uitkomt? Je kunt altijd contact met mij opnemen via mail, app of bellen. Naast yoga instructeur ben ik Outdoor Life coach. In de rust van de natuur luister ik graag vol aandacht naar jou en help je met de juiste vragen om dichter bij je eigen gevoel te komen. Lees ook in mijn blog Twijfel: hoe maak je een goede keuze, meer over dit onderwerp. En krijg drie methodes om betere keuzes te maken. Ik wens jou veel geluk.

Liefs Karin

Scroll naar boven