Twijfel: hoe maak je een goede keuze?

Niets geeft zoveel rust als een eenmaal genomen beslissing. Laat ik dit blog starten met een quote van één van de wijste vrouwen die ik ken: mijn moeder. Twijfel: hoe maak je een goede keuze? Wat als je nu heen en weer geslingerd wordt en continue in je hoofd zit? Iedereen verwacht wat van je en jijzelf wel het allermeeste. Op dit moment ben ik helemaal bevrijd van twijfel en dat gun ik echt iedereen. Lange tijd kon ik amper slapen van de twijfel en gedachten. Waar doe ik goed aan? Maar als ik dit doe, dan… En als ik dat doe dan… Als ik mijn moeder om raad vroeg, antwoordde ze altijd kalm. Niks doen is ook een keuze, maar liever maak je zelf die keuze. En niks geeft zoveel rust als een genomen keuze. Linksom of rechtsom, volle vaart vooruit. Maar hoe maak je dan goede keuzes?

Verschillende soorten keuzes

Laten we beginnen met te zeggen dat niet iedere keuze evenveel impact heeft. Je maakt per dag zo’n 35.000- 40.000 keuzes, van wat eet ik als ontbijt, wat trek ik aan, wat bestel ik van de kaart. De meeste maak je onbewust (gelukkig maar). Waar ik in dit blog aandacht aan wil besteden zijn de grotere keuzes. Keuzes die impact hebben op je leven. Nu en ook over 10 jaar. Denk aan een relatie starten of beëindigen, ontslag nemen, een studie oppakken of kinderen krijgen. Die grote levensvragen, waarbij er veel elementen een rol spelen. Zoals je eigen overtuigingen, je omgeving (wat vindt die ervan), je patronen, verwachtingen van dit leven en meer. Vaak voordat je op zo’n punt komt, dat de twijfel is er al is, voelde je het onbewust al aankomen. En als je te lang wacht en niks onderneemt, dan leidt het vaak op een gegeven moment tot een crisis en moet je wel een keuze maken. Of soms wordt de keuze voor jou gemaakt.

Doubt vs belief van angst naar vertrouwen

Twijfel: hoe maak je een goede keuze? 3 methodes die kunnen helpen

In het tweede deel van dit blog over twijfels, deel ik een stuk van mijn eigen verhaal. Ergens vind ik dat wel spannend, maar ik hoop dat ik jou daarmee kan helpen. En te laten zien, dat alles uiteindelijk goed komt. Als eerste deel ik in dit blog drie methodes die ik tegenwoordig gebruik als een grote keuze moet maken.

3 vragen die jij jezelf kunt stellen om een keuze te maken

Sta je voor een moeilijke keus, stel je zelf deze drie vragen :

  1. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
  2. Hoe groot is de kans dat dit uitkomt?
  3. Hoe los ik dat dan op?

Andere methode: de twee scenario’s doorlopen

Ook heb ik een fijne coaching sessie gehad met Tessa Bensch-Stolze. Met haar heb ik een traject gedaan waarbij je keuzes maakt, door te kijken naar hoe jij je morgen, over een maand, een jaar en als oude vrouw voelt over de keuze. Je schrijft dan bij uitkomsten op een papiertje. Je houdt het papier vast en gaat dan het traject door voor keuze 1. Bijvoorbeeld: de nieuwe baan aannemen. Hoe voel je je morgen als je ja zegt tegen de nieuwe baan? Volgende maand? Over een jaar? En hoe kijk je er op terug als oude oma. Wat raad jij jezelf dan aan?

Dit herhaal je ook voor de andere keus. En het grappige is dat je dan al voelt wat beter resoneert bij jou. Je kunt dit zelf ook goed doen. Je kunt het ook op grote A3 bladen schrijven en erop gaan staan en jezelf dan die vragen stellen.

Word stil

Heb jij de processen hierboven doorlopen? En heb je het antwoord nog niet helemaal? Of durf je het niet toe te geven richting jezelf? Wellicht voel je al wel diep van binnen wat de juiste of misschien enige weg is. Maar heb je meer tijd en rust nodig. Mijn advies: trek je dan terug. Liefst in de natuur. Praat met zo min mogelijk mensen die iets van jou verwachten. Een gesprek met een coach of psycholoog kan juist wel helpen, want die kan de juiste vragen stellen. Laat het even bezinken. Mediteer, wandel, sport, doe yoga en maak je hoofd vrij. Luister aandachtig naar het gefluister van je lichaam. Voel vertrouwen in de toekomst en in een goede afloop. En zoals mijn moeder dan heel wijs zegt: het wordt je vanzelf duidelijk.

Twijfels, vragen? Neem contact met mij op!

Zit jij op dit moment in een moeilijk pakket? En kun je wel wat begeleiding gebruiken? Ik help je graag om weer rust en ruimte in je hoofd te krijgen! Ik doe onder andere life coaching in de natuur. Schroom dus niet en app, bel of mail mij. We kunnen samen gaan wandelen in de natuur en je kunt je verhaal kwijt. Eventueel kunnen we ook samen een langer traject opstarten, zodat je weer in contact komt met je gevoel en je innerlijke stem.

Of plan eens een middag helemaal vrij voor jezelf. Samen met Marlon organiseer ik een aantal fijne retraites. Lees hier verder over deze retreats.

Scroll naar boven