Dierlijke vs. plantaardige eiwitten

VOEDINGSWEETJE | Vaak krijg ik de vraag; hoe hou je al die ballen hoog? Een baan, eigen bedrijf, twee jonge kinderen, een studie en een huishouden? Naast een stuk discipline en prioriteiten stellen, heb ik door het sporten en mijn manier van eten heel veel energie.
En dat gevoel gun ik iedereen! Om nog meer kennis op te doen over voeding en het effect van voeding op je gezondheid, ben ik gestart met de opleiding Orthomoleculaire Voeding. Iedere vrijdag plaats ik een voedingsweetje op Instagram. Een ander voedingspatroon begint met kennis. Als je weet waarom iets goed voor je lijf is, is het makkelijker om betere keuzes te maken. Wij krijgen immers maar één lichaam in dit leven, dus laten wij er goed voor zorgen.

Deze week gaat over het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten.

Eiwitten kunnen komen uit verschillende bronnen, zowel uit dierlijke (denk aan kaas, vlees, vis) en uit plantaardige (denk aan noten, peulvruchten, sojaproducten).

Aminozuren voor een volledig eiwit
Het lichaam heeft 20 verschillende aminozuren nodig om te kunnen functioneren. 9 daarvan zijn essentieel en dienen we met voeding binnen te krijgen. Alleen als alle benodigde aminozuren in ons lichaam aanwezig zijn kan het lichaam deze omzetten in een volwaardig lichaamseiwit.

Alle dierlijke eiwit bronnen worden beschouwd als complete eiwitten. Dit komt doordat zij beschikken over een complete compositie van essentiële aminozuren.

Kun je via plantaardige voeding ook alle essentiële aminozuren binnenkrijgen?
Jazeker! Bij plantaardige eiwitbronnen moet je vaak wat meer variëren om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. Variëren is sowieso een goed idee, omdat ieder product andere voedingsstoffen bevat, die goed zijn voor jouw gezondheid.

Een volwaardig eiwit vorm je met de volgende combinaties:

  • Granen en peulvruchten
  • Granen en noten
  • Peulvruchten en noten

Zijn er nadelen aan het eten van teveel dierlijke eiwitten?

  • Dierlijke eiwitten zijn moeilijker te verteren, hierdoor ontstaan rottende delen in de darm.
  • Vlees geeft een onevenwichtig aanbod van calcium-fosfor (1:20), dit kan leiden tot botontkalking.
  • De eiwitvertering neemt de pancreasenzymen vaak volledig in beslag. Hierdoor kunnen die geen ontstekingen meer remmen en kankerverwekkende stoffen opruimen.
  • Bij overmatig gebruik van rood vlees krijg je te teveel heemijzer binnen. Deze stof ligt aan de basis van de vorming van kankercellen.
  • Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verhoogt dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees per dag de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18%. Ook de kans op maagkanker neemt toe.

Conclusie: dierlijke eiwitbronnen bevatten alle essentiële aminozuren, maar door het variëren in plantaardige eiwitbronnen kun je deze ook binnenkrijgen. Het is aan te raden om naar verhouding meer plantaardige producten te eten, omdat dat beter is voor je darmen en algehele gezondheid.

Plantaardige eiwitbronnen zoals noten tofu soja spinazie en champignons

Scroll naar boven